Pescuitul știucii este cel mai popular tip de pescuit pentru peștii răpitori în rândul pescarilor din țara noastră. Pescuitul știucii este popular atât datorită abundentei acestui pește, cât și datorită oportunității de a-l prinde pe tot parcursul anului. Stiuca poate fi prinsă într-o varietate de moduri, atât vara, în timpul sezonului de apă deschisă, cât și iarna, de sub gheață. Când pescuiești știuca, ar trebui să iei în considerare particularitățile comportamentului său în diferite perioade ale anului. Pentru orice pescar să prindă o știucă cu greutatea peste 10 kg este visul său de-a lungul vieții. Știuca este percepută de mulți ca un trofeu simbolic, care vorbește despre îndemânarea și norocul pescarului care a prins-o. În articolul nostru, vom încerca să ne dăm seama cum să prindem știucă în diferite tipuri de apă în diferite perioade ale anului, cum să alegem un loc de pescuit, vă vom spune despre toate metodele de capturare a acestuia.
Caracteristici ale pescuitului știucii
- Pescuitul știucului în cele mai multe cazuri se desfășoară în condiții dificile: desișuri de vegetație densă subacvatică și înfundări, în plus, știuca prinsă pe cârlig oferă rezistență încăpățânată, face aruncări ascuțite dintr-o parte în alta, sare din apă, face lumânări , deci instrumentele pentru prinderea știucii ar trebui să fie cât mai puternice și durabile posibil. Lansete puternice, mulinete puternice, fir împletit, strune puternice și cârlige fiabile – toate acestea sunt arsenalul unei știuci reale.
- Știuca are dinții cei mai ascuțiți, cu care poate mușca cu ușurință si linia cea mai groasă. Când pescuiești știuca, este imperativ să folosești strune din otel. Pentru pescuitul știucii, se folosesc diferite tipuri de strune: oțel dintr-o coardă de chitară, tungsten, titan, kevlar și fluorocarbon. Lungimea lesei este selectată în funcție de condițiile de pescuit și momeala utilizată și este de obicei de 15-20 cm. La pescuitul știucilor mari, lungimea lesei poate fi mărită la 30 cm.
- Gura știucii este foarte rigidă, așa că asigurați-vă că cârligele sunt suficient de ascuțite înainte de pescuit. Puteți ascuți cârligele cu o piatra de ascutie. Pentru a scoate cârligul din gura știucii prinse, ar trebui să utilizați un extractor special sau o clemă și un căscator. Trebuie amintit că rănile din dinții știucilor sunt foarte dureroase și nu se vindecă bine.
- Când pescuiește știuca vara, pescarul ar trebui să aibă un minciog cu el pentru a scoate știuca din apă. La pescuitul de iarnă, pescarul va avea nevoie de un cârlig special, care să ajute la extragerea știucii din gaură.
- Pescuitul știucii poate fi efectuat atât de pe mal, cât și de pe o barcă. Pescuitul știucii de pe o barcă este obligatoriu pe intinderi mari de apă, unde locuri de pescuit promițătoare pot fi situate la o distanță considerabilă de țărm. Stiuca se distinge prin curiozitate extremă, zgomotul vâslelor și mișcarea bărcii nu numai că nu sperie știuca, ci dimpotrivă îi atrag atenția și provoacă atacul ulterior al momelii. Nu are rost să pescuiești dintr-o barcă pe un râu sau un lac mic. Pe astfel de ape, puteți arunca voblere pentru stiuca în punctul in care doresti chiar de pe mal.
- Știuca mare poate trăi într-un corp de apă foarte mic. În prezența unei baze alimentare bune, știuca crește la o dimensiune foarte semnificativă și devine prădătorul dominant, ținând la distanță pestii din întregul bazin.
- La pescuitul știucii mari, ar trebui folosite momeli vii mari și momeli artificiale mari. O știucă de cinci kilograme poate ataca cu ușurință un crap caras cu momeală de două sute de grame. Când pescuiești știucă mare pe lanseta poți folosi în voblere de 60-130 mm lungime.
- Când pescuiești știucă, trebuie să alegi locul potrivit de pescuit. Știuca are nevoie de un loc unde să poată pândi. Zonele rezervorului cu fund plat, fără vegetație, nu sunt potrivite pentru știucă, aici pur și simplu nu are unde să pândească, astfel încât pescuitul într-un astfel de loc este puțin probabil să aibă succes.
- Când pescuiți știucă cu momeală vie,, este important să alegeți momeala potrivită. Crapul Crucian este considerat cea mai bună momeală vie pentru pescuitul știucii. Minusurile, gandacele, ciupercile și crapii mici sunt potrivite pentru acest rol. Toți acești pești sunt răspândiți în apele noastre, sunt bine cunoscuți de știucă și au, de asemenea, o vitalitate bună. Mai puțin tenace precum momeala vie este bibanul, carul, platica și platica, dar în unele ape pot fi mai eficiente la pescuit, deoarece aici sunt principalul produs alimentar pentru știucă. Voblere jerkbait, slidere, spinnerbait-urile sunt cele mai potrivite naluci,.